Sfaturi pentru întreținerea bijuteriilor


Bijuteriile sunt obiecte valoroase care pot rezista generații întregi dacă știm să le întreținem într-un mod corect. Pe lângă depozitarea acestora în săculeți sau cutii speciale, se recomandă curățarea în funcție de materialul din care sunt produse.
La fel ca si în cazul hainelor, bijuteriile își pierd strălucirea și se murdăresc de-a lungul timpului. Bijuteriile se curăță ușor acasă și nu trebuie duse la bijutier de fiecare dată când vrei să le redai strălucirea.


Bijuterii din aur


Bijuteriile din aur nu se murdăresc, nu își schimbă culoarea în timp, dar își pierd din strălucire. Pentru curățare, bijuteriile se pot lăsa la înmuiat pentru 30 de minute în apă caldă cu săpun lichid, iar cu o periuță moale se îndepartează depunerile de calcar și praful.
Însă, există și alte soluții de curățare pe care le poți încerca acasă. Iată câteva idei:

Curățarea aurului cu amoniac. O soluție eficientă pentru a reda strălucirea bijuteriilor este să amesteci o parte de amoniac cu șase părți de apă. Lasă bijuteriile în acest amestec pentru aproximativ un minut, după care clătește și curăță fiecare piesă în parte. Nu este recomandat să lași la înmuiat bijuteriile prea mult timp în acest amestec și nici să folosești amoniac de fiecare dată când îţi cureţi bijuteriile, căci amoniacul poate închide culoarea acestora în timp.
Curățarea aurului cu bicarbonat. Amestecă o cantitate mică de apă caldă, puțină sare și bicarbonat de sodiu. Ingredientele te vor ajuta să redai bijuteriilor culoarea inițială, fără să le deteriorezi sau să le zgârii.
Curățarea aurului cu oțet. Oțetul este foarte eficient în a reda strălucirea bijuteriilor din aur. Pune bijuteriile din aur într-un bol cu oțet și lasă-le timp de 20-30 de minute la înmuiat. După acest timp, curăță-le cu o periuță moale de dinți, clătește-le și usucă-le cu o cârpă moale.
Pentru a evita înnegrirea bijuteriilor este recomandat ca acestea să fie curățate cât de des este posibil cu apă și cu săpun. În caz contrar, curățarea acestora va fi cu mult mai dificil de făcut.


Bijuterii cu pietre prețioase


În cazul bijuteriilor cu pietre prețioase, curățarea trebuie atent facută pentru a nu zgâria pietrele. Dacă pietrele prețioase sunt transparente precum diamantele, cristalele sau rubinele, atunci acestea se curăță cu apă caldă și săpun lichid ori detergent de vase. Se lasă la înmuiat aproximativ 20 de minute, după care se limpezesc cu apă curată și se șterg bine cu o cârpă moale.
În cazul bijuteriilor cu pietre opace precum turcoazul sau onixul, curățarea nu trebuie facută cu produse chimice deoarece pietrele prețioase pot absorbi substanțele și își pot pierde din culoare și strălucire. Acestea ar trebui șterse doar cu o cârpă umezită în apă caldă.


Bijuterii cu perle


Perlele sunt considerate a fi unele dintre cele mai elegante podoabe prețioase, delicate dar puternice în același timp.
Pentru a menține perlele în condiție bună cât mai mult timp, este nevoie să le acordăm o îngrijire specială. Deși structura lor compactă și cristalină le face foarte rezistente și durabile, suprafața lor fină se zgârie ușor și chiar și contactul cu pielea le poate deteriora.
Pentru curățarea perlelor nu trebuie folosite niciodată obiecte abrazive și nici substanțe din comerț, pentru că amoniacul le poate deteriora.
După fiecare purtare, fiecare perlă se șterge cu un material fin, din bumbac sau catifea, iar apoi bijuteriile se depozitează în propriul recipient, departe de alte piese care le-ar putea zgâria.
O dată la câteva purtări, perlele trebuie să fie curățate mai bine. Pentru a face acest lucru, puteți să diluați șampon de bebeluși sau un alt tip de detergent neutru în apă purificată.
Atenție: nu băgați perlele în acea soluție! Turnați soluția rapid peste perle, iar apoi ștergeți perlele cu o cârpă specială de curățare, înmuiată în apă purificată. Ștergeți apoi perlele cu o cârpă moale și uscată și lăsați-le să se usuce.


Bijuterii din argint


Bijuteriile din argint necesită o foarte mare îngrijire. Oxidarea bijuteriilor din argint este un proces natural dar cu o îngrijire adecvată se poate preveni acest lucru şi bijuteriile tale vor arăta ca noi mereu.
Curățarea argintului cu pastă de dinți. Curățarea bijuteriilor din argint cu pastă de dinți este o soluție simplă, ieftină, eficientă și la îndemâna oricui, care îndepărtează impuritățile formate reușind să redea strălucirea acestora. Tot ce trebuie să faci este să lași bijuteriile la înmuiat în apă călduță timp de 30 de minute, apoi să le cureți cu o periuță pe care ai pus puțină pastă de dinți.
Curățarea argintului folosind apă cu sare. Tot pentru dizolvarea impurităților și a reziduurilor este recomandat să folosești sare de bucatarie sau sare de mare, pe care să o dizolvi in apă împreună cu bijuteriile. Lași totul timp de 20 de minute și după cureți cu periuța de dinți și ștergi cu o cârpă moale.
Așadar, curățarea bijuteriilor din aur și argint nu este deloc o misiune dificilă. Insă, pentru menținerea frumuseții și strălucirii bijuteriilor pe termen lung este indicat ca procesul de curățare să fie făcut în mod frecvent.


Bijuterii din inox


Bijuteriile din inox sunt nepretențioase atunci când vine vorba de curățare și cu puțină atenție își pot menține luciul intact pentru mult timp.
Un bol cu apă călduță și câteva picături de detergent de vase sunt singurele ingrediente de care ai nevoie pentru a curăța inoxul, asemenea bijuteriilor de aur.
O pastă formată dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu și jumătate de lingură de apă se poate utiliza pentru a șlefui orice bijuterie de inox, cu o cârpă sau cu ajutorul unei periuțe de dinți. Apoi, bijuteriile se clătesc bine, se șterg și se lasă la uscat înainte de a fi purtate sau depozitate.


Distribuie pe Facebook